Úspěšný studentský projekt v rámci vedlejší specializace Mezinárodní finance a byznys pro Svaz spedice a logistiky bude možná prezentován i přímo na zasedání FIATA v Bruselu

Katedra měnové teorie a politiky a katedra mezinárodního podnikání, které společně garantují vedlejší specializaci 1MF Mezinárodní finance a byznys, s potěšením sdílí informaci, že v rámci výuky předmětu 2MO500 Podnikový projekt vypracovali studenti Jan Bednář, Pavel Kocábek, Jakub Marcolla a Jaroslav Glisník pro český Svaz spedice a logistiky studii, jejíž finální podoba byla dne 22. května 2023 schválena a pozitivně oceněna ze strany výkonného ředitele svazu dr. Petra Rožka, který přislíbil projednat možnost prezentace výstupu projektu na zasedání FIATA v září 2023 v Bruselu.

Studie je zaměřena na optimalizaci procesu digitalizace logistických operací s využitím elektronického nákladního listu CMR a elektronického FIATA konosamentu.

Cílem projektu bylo prozkoumání důvodů a pojmenování překážek, které brání širšímu využití zmíněných dokumentů mezi zasílateli a dopravci v České republice, jakož i naznačení procesů a nástrojů, které by pomohly stávající situaci zlepšit. Výstup svého zkoumání studenti představili 26. dubna 2023 na jednání Námořního klubu SSL, kde zmíněnou problematiku široce diskutovali s odborníky z praxe, a získali touto cestou neocenitelnou zpětnou vazbu ke svému výzkumu.

Předmět 2MO500 Podnikový projekt poskytuje studentům možnost využít získané teoretické znalosti v podnikové praxi a uplatnit je na konkrétně zadaném projektu reálné firmy. V rámci předmětu studenti pracují pod vedením učitele a zástupce firmy na zadaném projektu v malém týmu. Na konci semestru jsou pak výsledky projektu prezentovány učiteli a firmě.