Příprava nového studijního programu Fintech v rámci Národního plánu obnovy

Katedra měnové teorie a politiky spolu s katedrou bankovnictví a pojišťovnictví získaly financování přípravy magisterského profesně orientovaného studijního programu Fintech v rámci výzvy Národního plánu obnovy.

Nový studijní program Fintech reaguje na významné změny ve finančním sektoru, které jsou výsledkem rozsáhlé implementace nových technologií na finančních trzích. Rozvoj digitálních technologií v oblasti financí poskytuje obrovský impuls k inovacím ve finančním průmyslu. Technologické inovace hrají klíčovou roli při vytváření nových finančních aplikací pro platební styk, financování společností a investování volných prostředků. Stále častěji jsou finanční technologie aplikovány také v rámci obsluhy klientů finančních společností, analýzy rozsáhlých datových souborů monitorujících jejich chování a v rámci prodeje finančních produktů. Vzhledem ke vzniku zcela nových segmentů finančního trhu, které technologické změny umožňují, dochází k růstu konkurence na finančním trhu a dostupnosti finančního kapitálu zejména v sektorech startupů, malých a středních společností a při financování malých projektů. V neposlední řadě umožňují finanční technologie efektivnější řízení finančních společností a růst produktivity v oblastech náročných na manuální práci. V rámci Fintechu dochází k intenzivní kooperaci mezi tradičními finančními společnostmi, čistě technologickými společnostmi a společnostmi poskytujícími specializované finanční aplikace.

Cílem projektu Fintech bude vytvoření a podání žádosti o akreditaci studijního programu, příprava nových předmětů, modernizace stávajících předmětů a vytvoření nových studijních pomůcek pro výuku. Součástí projektu je taktéž vznik finanční laboratoře na VŠE. Program bude připraven ve spolupráci Fakulty financí a účetnictví a Fakulty informatiky a statistiky.