Milan Szabo a Martin Časta získali mimořádné stipendium v rámci podpory excelence v doktorských studijních programech na VŠE

Milan Szabo a Martin Časta získali mimořádné stipendium v rámci podpory excelence v doktorských studijních programech na VŠE. Stipendium bylo uděleno prorektorem pro vědu, výzkum a doktorské studium VŠE prof. Ing. Mgr. Martinem Lukešem, Ph.D.

Projekt podpory excelence v doktorských studijních programech si klade za cíle zejména:

  • podpořit velmi nadané studenty doktorského studia a zvýšit jejich publikační výkonnost,
  • intenzivně zapojit tyto studenty do výzkumné činnosti,
  • připravit a vychovat mladé vědecké pracovníky tak, aby po dokončení studia mohli posílit akademickou obec VŠE.

V rámci projektu budou oba doktorandi pracovat na následujícím vědeckém tématu:

Milan Szabo: Cílem výzkumu je zkoumat cyklické chování investičních fondů v České republice a systémová rizika s tím spojená. Záměrem je prozkoumat cykličnost nákupů a prodejů cenných papírů investičními fondy v reakci na výnosnost příslušného cenného papíru. Pokud fondy reagují procyklicky na klesající míru výnosu odprodejem cenného papíru, potom zde existuje významné riziko cyklického investičního chování. Napětí na finančním trhu doprovázené poklesem cen aktiv by tak bylo umocňováno aktivitou fondů a tedy rostoucím rizikem paniky ve finančním systému. Výsledkem práce bude jeden odborný článek, který bude zaslán do časopisu indexovaném ve Web of Science na úrovni Q2/Q3 kvartilu dle AIS faktoru.

Martin Časta: Cílem výzkumu je ověření, zda jsou korporátní úvěry a deposita položky s vysokým empirickým potenciálem „resuscitovat“ monetární modely kurzu. Záměrem je provést empirické zkoumaní jednotlivých podkategorií a protipoložek měnových agregátů z hlediska jejich interakce s měnovým kurzem. Základním způsobem ověření bude, zda je monetární model schopen in-sample vysvětlit chování nominálních měnových kurzů, a dále zda odhadnuté momenty dávají ekonomicky smysl. Dále bude zkonstruována out-of-sample predikce měnového kurzu, které budou porovnány s benchmark modelem náhodné procházky bez driftu, což je v z hlediska literatury měnových kurzů nejčastěji používané hodnocení kvality predikce. Výsledkem práce bude jeden odborný článek, který bude zaslán do časopisu indexovaném ve Web of Science na úrovni Q2/Q3 kvartilu dle AIS faktoru.